Habanero orangeNazwa: Orange Habanero Skala ostrości 1-10: 9 (ok. 150-400 tys. jednostek Scoville'a ) Kraj pochodzenia: Wyspy Karaibskie, Jukatan Wielkość owoców: 2/5cm Kolorystyka: pomarańczowe Wysokość krzaka: 80 cm Papryka habanero (Capsicum chinense), zwyczajowo nazywana habanero – jeden z gatunków papryki o owocach należących do najbardziej pikantnych i ostrych w smaku. Jak inne gatunki papryki pochodzi z Ameryki Południowej, z rejonu Amazonii (Brazylia, Kolumbia). Po odkryciu Ameryki gatunek szeroko rozpowszechnił się w uprawie i gdy botanicy w XVII wieku opisali go po raz pierwszy, mylnie uznali za ojczyznę Chiny (stąd nazwa naukowa). Wbrew nazwie "habanero" (jęz. hiszp. pochodzący z Hawany), rośliny z tego gatunku rzadko występują na Kubie. Uprawiane są głównie na półwyspie Jukatan w Meksyku (żółte i pomarańczowe odmiany) oraz na Karaibach (czerwone). Habanero orange osiągają do 577 000 jednostek Scoville'a. |
|||||||||||||
|
|||||||||||||