![]() |
|||||||||||||
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|||||||
![]() |
|||||||||||||
JalapenoNazwa: Jalapeno Skala ostrości 1-10: cztery Kraj pochodzenia: Meksyk Wielkość owoców: 5-9 cm Kolorystyka: czerwone Wysokość krzaka: 60-90 cm Jalapeno jest papryką chilli średniej wielkości. Dojrzały owoc ma ma długość 5-9 cm, ma kolor zielony. Można również wstrzymać się ze zbiorem do momentu aż stanie się czerwony. Uprawiane są na wzgórzach Meksyku, powszechnie stosowane w tamtejszej kuchni. Sok jalapeno jest często używany jako środek na sezonowe alergie i schorzenia sercowo-naczyniowe. Ta odmiana papryczki chilli jest popularna na całym świecie, stosowana jako dodatek do sosów, pizzy, zapiekanek itp. Powszechnie znana jest odmiana jalapeno z owocami w kolorach zielonym i czerwonym. Występują jednak takie odmiany, w których owoce uzyskują barwy mniej popularne jak np. brunatna, fioletowa, żółta. Są dużo trudniejsze w uprawie, w Meksyku są rzadkością, mają status tamtejszego przysmaku. Papryczki jalapeno są nawet bohaterkami meksykańskich podań ludowych, co świadczy o ich ponad kulinarnej wartości. |
|||||||||||||
|
![]() |
||||||||||||